GYIK

ITT MINDENRE VÁLASZT KAPSZ

Gyakran ismételt kérdések.

Szemüvegek

Mennyibe kerül egy szemüveg?

A szemüvegeknek nincs egységes ára. Minden szemüveg egyedi paraméterek alapján készül, és az árat rengeteg tényező befolyásolja. Az ár függ a kiválasztott kerettől is, és a lencse típusától és tulajdonságaitól is – pl.: Dioptria érték, a lencse vastagsága, rétegzése, alapanyaga, felületkialakítása, márkája és még sok-sok más. Éppen ezért pontos árat nem fogunk tudni mondani. Látszerészeink készséggel állnak rendelkezésre a megfelelő lencsék kiválasztásával kapcsolatban. 

Mennyibe kerül egy multifokális szemüveg?

A multifokális lencsék ára javarészt a bennük lévő látómező szélességétől függ (csatorna). Minél szélesebb a csatorna, annál komfortosabb lesz a lencse, annál gyorsabban lehet megszokni és annál masagabb árú. Multifokális lencse ajánlás esetén figyelembe vesszük a távoli és az olvasó dioptria érték közötti különbséget, a meglévő szemüveget és a vásárló életmódját is.

Mennyi idő, amíg elkészül a szemüvegem?

Az elkészülési idő minden esetben a lencse típusától függ. Bizonyos dioptriatartományon belüli lencsék általában 1-2 munkanap alatt készülnek el. Az egyedi gyártású lencsék (multifokális, munkaszemüveg, tartományon kívül eső dioptria, egyedi színezés, egyedi rétegzés, stb) változó határidővel készülnek el, de maximum 2 héten belül. Ritkán, de előfordulhat, hogy a lencsegyártók alapanyaghiánnyal küzdenek, emiatt az ígért határidők rajtunk kívülálló okok miatt csúszhatnak, de erről minden esetben tájékoztatást adunk. A szemüvegrendeléshez idő kell, nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni (utazás előtt, stb)

Hogyan tisztítsam a szemüvegem?

Még a legjobb karcálló réteggel ellátott szemüveglencsék is megkarcolódhatnak, ha nincsenek helyesen tisztítva. A legfontosabb, hogy SOHA ne töröld szárazon a lencséidet. Az autót sem töröljük szárazon, mert nagyon könnyen megkarcolhatjuk a rajta lévő porszemek belemasszírozásával. Langyos csapvíz vagy speciális szemüvegtisztító spray a nedvesítésre, mikroszálas törlőkendő a szárazra törléshez. Ha a lencsék zsírosak, vagy sok rajtuk az ujjlenyomat, 1 csepp mosogatószerrel óvatosan most át őket a csapvíz alatt. Kerüld a drokégiákban kapható erős vegyszeres vagy alkoholtartalmú nedves kendőket. FIGYELEM! A nem megfelelő tisztításból eredő karcokra nem vonatkozik a garancia.

Szokatlan a szemüvegem. Rossz a dioptria?

A legegyszerűbb szemüveglencsék is megszokást igényelnek. Gondoljunk csak arra, hogy hányféle keret- és lencseforma létezik. Nem beszélve a többfókuszú lencsékről. Ha a szokatlan érzés 1 hónap folyamatos viselés után is fennáll, keress meg minket. Vannak egyedi esetek, amikor egy szemüveg megszokása több időt (2-3 hónap) is igénybe vehet.

Szédülök az új szemüvegemben, mi a teendő?

A szédülésnek több oka is lehet. Ha szédülést tapasztalsz, semmiképpen nem javasoljuk, hogy levedd a szemüveged, fokozatos hozzászoktatást javasolunk. Minden nap egyre többet legyen rajtad a szemüveg. Érdemes kitapasztalni, hogy milyen élethelyzetekben jelentkezik a probléma és ha ez huzamosabb ideig fennáll, jelezd nekünk.

Szokatlan az első multifokális szemüvegem, valamit elrontottak?

A multifokális lencsék még a tapasztalt szemüvegviselőknek is elsőre szokatlanok lehetnek. Mindenképpen a szemüveg folyamatos viselését javasoljuk, minimum 3 héten keresztül. Ha a szemüveg még mindig szokatlan a megszokási időn belül (1-3 hónap), jelezd. Időbe telik, míg az agy megtanulja hogy a lencsék mely részén kell kinéznünk, hogy élesen lássunk. A megszokási garancia pont erre van kitalálva.

Ráültem a szemüvegemre, újat kell csináltatnom?

Amennyiben javítható a keret, igyekszünk megjavítani (forrasztás), vagy a hibás alkatrészt megrendelni és pótolni. Fontos tudni, hogy törésre semmilyen esetben nincs garancia, illetve a deformált szemüvegedet is csak saját felelősségre próbáljuk meg helyrehozni. Ha javítással és alkatrész-pótlással sem orvosolható a probléma, akkor szóba jöhet a lencsék másik keretbe való átcsiszolása (kivéve: multifokális szemüveglencsék). Legvégső esetben kell csak teljesen új szemüveget csináltatni.

Extrém magas a dioptriám. Mik a lehetőségeim?

Magas dioptriák esetén legtöbbször a lencse vastagsága és torzítása jelent kihívást. Szerencsére az optikai ipar dinamikus fejlődésének köszönhetően gyárthatók extrém vékonyságú, személyre szabott, egyedi gyártású szemüveglencsék, melyek nemcsak esztétikusak, hanem a lencse torzítását is minimalizálják. Ezek speciális lencsék, értelemszerűen az áruk sem átlagos. Kérd látszerészeink tanácsát.

Saját szemüvegkeretemben is tudok lencséket cseréltetni?

Igen! Azonban fontos tudni, hogy a használt kereteknél az anyag elöregedéséből adódóan olyan láthatatlan hibák lehetnek a kereten, amit szabad szemmel nem látunk (mikro-repedések, deformálódás, stb). Ebből kifolyólag sajnos nem tudunk felelősséget vállalni a megmunkálás közben történt balesetekért (törés, repedés, festékhiba).

Párásodik a szemüvegem, van rá valami megoldás?

Léteznek páramentes szemüveglencsék, melyek az átlag lencséknél magasabb áron kaphatóak, azonban párataszító tulajdonságukat csak akkor képesek megtartani, ha felületüket rendszeresen egy speciális szerrel kezeljük. Kedvelt alternatívaként univerzálisan, bármely szemüveglencsére alkalmazható páramentesítő szemüveg spray-t tudunk ajánlani, amellyel akár 3 napig is páramentesek lehetnek a szemüveglencséid.

Mennyi garancia van az elkészült szemüvegemre?

Tőlünk vásárolt szemüvegkeretekre az általános fél év garancia érvényes, ami festékkopás, csavarok pótlása, zsanérhiba esetén érvényesíthető. Törésre semmilyen esetben nincs garancia! A szemüveglencse rétegzésére általában 1 év garanciát biztosít a gyártó, azonban egyes lencsetípusokra bizonyos gyártók kiterjesztett, akár 3 év garanciát is biztosíthatnak. Fontos tudnod, hogy ha a szemüveglencséid megkarcolódnak, a garancia nem érvényesíthető. Karcokra semelyik gyártó sem vállal garanciát!

Nálunk már biztosítást is köthetsz szemüvegedre 4999Ft-tól. Ennek részleteiről érdeklődj üzletünkben.

Bárkinek lehet kontaktlencséje?

A kontaktlencse viselés életkorhoz és érettséghez van kötve. Az alsó korhatár 14 év. Fontos kiemelni, hogy a kontaklencse viselés megfelelő higiéniai körülményeket és felelősségteljes bánásmódot követel. A lencsék tisztítása, tárolása, kihordási idejének betartása nem játék! Helytelen kezelésük komoly egészségügyi kockázatot jelent (a szem különböző betegségei és fertőzései). A kontaktlencsézést minimum 1 év folyamatos szemüvegviselés kell, hogy megelőzze. Ha nem hordtál még korábban szemüveget, nem vághatsz bele rögtön a kontaktlencsézésbe.

Kontaktlencsés szeretnék lenni. Mi a menete?

Foglalj időpontot egy kontaktlencse-alkalmassági vizsgálatra, ahol megnézzük milyen lencse illeszthető a szemedre. Ezt követően próbalencsét biztosítunk, és a betanítás keretein belül megtanítunk, hogyan tedd be, vedd ki, tárold és tisztítsd a lencséidet.

Bővebb tájékoztatást EZEN AZ OLDALON találsz. 

Milyen kontaktlencsét viseljek?

Az alkalmassági vizsgálaton megbeszéljük, hogy a kontaktlencsédet szemüveg helyett, vagy csak alkalmanként szeretnéd viselni. Vannak ugyanis havi- és napi kihordású kontaktlencsék. A havi lencsék kedvezőbb árúak, a napi lencsék viszont sokkal higiénikusabbak. Az eldobható kontaktlencse viselését azoknak ajánljuk, akik általában szemüveget viselnek de sportoláshoz, nyaraláshoz nem szívesen veszik fel szemüvegüket.

Mennyi idő, amíg megérkezik a rendelt kontaktlencsém?

Kontaktlencséd általában a megrendeléstől számítva 2-3 munkanapon belül megérkezik. Előfordulhat azonban, hogy a rendelt lencsék készlethiányosak, és az átlagosnál több időbe telik a megérkezésük. Ebben az esetben jelezzük neked a csúszást és a várható érkezést is.

Milyen gyakran kell kontaktlencse tárolót cserélnem?

Tokot javasolt minden új kontaktlencse-ápolószer megbontásakor cserélni. 

Nincs kéznél ápolószerem, milyen alternatív lehetőségek vannak a tárolásra?

Semmilyen! A kontaktlencse ápoló- és tisztító folyadékon kívül semmilyen más folyadékkal nem érintkezhet a lencse. 

Aludhatok a kontaktlencsében?

Nem! Sem a napi, sem a havi kihordású kontaktlencsékben nem ajánlott aludni. Kivéve 1 bizonyos kontaktlencsét, amit kifejezetten arra fejlesztettek ki, hogy nappal és éjszaka is bent lehet, ezáltal azonban a kihordási idő megrövidül.

Kieshet a kontaklencse a szememből?

A lencse kialakítása olyan, hogy a szemeden marad. Azonban előfordulhat, hogy erős dörzsölés hatására a szemünkből kidörzsöljük.

El tud veszni a szememben a kontaktlencsém?

A kontaktlencse nem tud a szem mögé csúszni. A szemet kötőszövetek határolják körül, így a legrosszabb, ami előfordulhat – és ez is rendkívül ritka – , hogy a szemhéj mögé tapad a lencse.

Fürödhetek a kontaktlencsémben?

Nem! A kontaktlencsét a speciális ápoló- és tisztítófolyadékon kívül semmilyen folyadék nem érheti. A vízben megtalálhatóak olyan mikroszkopikus baktériumok, amelyek megtapadhatnak a lencsén és fertőzéshez vezethetnek. Amennyiben úszni, fürdeni tervezel a lencséidben, kizárólag napi, eldobható lencséket javasolunk, amit a nap végén eldobsz és másnap újat bontasz.

Kontaktlencsék

Általános kérdések

Hogyan tudok bejelentkezni látásvizsgálatra?

Vizsgálatra személyesen, telefonon a 06 29 330 315-ös telefonszámon, vagy Facebook-on tudsz bejelentkezni. Facebook-on EZEN A LINKEN, majd a “Foglalás most” gombra kattintva tudsz foglalni

Milyen gyakran kell bejelentkeznem látásvizsgálatra?

Látásellenőrzés évente javasolt, panasz esetén hamarabb. Ha kontaktlencsét viselsz, fél évente javasoljuk a kontrollvizsgálatot.

Mennyibe kerül a vizsgálat?

A látásvizsgálat díjmentes, ha nálunk készítteted a szemüvegedet.

Hogyan működik a fizetés?

Szemüveg- és kontaktlencse rendelésekor foglaló szükséges, a teljes összeget az elkészült szemüveg/kontaktlencse átvételekor kell kifizetni.

Milyen fizetési módok vannak?

Üzletünkben készpénzben, bankkártyával, SZÉP kártyával (K&H, OTP, MKB) és Egészségpénztári kártyával tudsz fizetni.

Tudok Egészségpénztári kártyával is fizetni?

Egészségpénztári kártyákkal 10.000Ft felett tudsz fizetni szemüveget és kontaktlencsét egyaránt.

Partnereink: Patika és Újpillér EP, Prémium EP, OTP EP, Generali EP, Tempo EP, MKB EP, Honvéd EP, Vasutas EP, IZYS EP.

Szemműtéten gondolkozom, mi a teendő?

Általánosságban elmondható, hogy szemműtétet csak olyan személyeknek végeznek, akik aktív szemüvegviselők és dioptriájuk már legalább 2-3 éve nem változott. A szemműtét menetével kapcsolatban mindenképpen szemész orvossal konzultálj.

Szürkületben homályosan látok. Mitől lehet?

Szürkületben a pupillák kitágulnak, ezért a látótávolság jelentősen csökken. Ilyen esetekben kontrasztfokozó, vezetéshez kifejlesztett szemüveglencséket ajánlunk.

Egyre távolabb kell tennem az olvasnivalót, hogy lássam, de már nem elég hosszú a kezem. Mit tegyek?

Ez egy klasszikus panasz, amivel előbb vagy utóbb minden ember találkozik. Oka, hogy a szemünk alkalmazkodó képessége egy bizonyos kor felett csökken. Ilyenkor jelentkeznek a közeli látáspanaszok, melyet olvasószemüveggel, vagy kombinált (multifokális) szemüveggel könnyedén orvosolunk.

www.pereioptika.hu

Weboldalunkon cookie-kat használunk a lehető legjobb látogatói élmény érdekében. Kikapcsolhatod a cookie gyűjtést a cookie beállítások-ban.
ElfogadomCookie beállítások

GDPR